Een plek van rust in Oude-Tonge

de oude begraafplaats aan de Emmastraat

Stenen met een verhaal

Familie Van Beusekom (steen 1)









trouwfoto Hendrik van Beusekom en Bouwina Visser


In oktober 1921 liep tijdens een storm het schip Bouwina vast voor de haven van Oude-Tonge. Aan boord waren schipper Van Beusekom, zijn vrouw, hun drie jonge kinderen en de schippersknecht (een broer van de schippersvrouw). Het schip maakte water en kon niet meer gered worden. Alle opvarenden verdronken. Zij werden in Oude-Tonge geborgen. De vrouw werd op de kust van Tholen gevonden en daarna ook naar Oude-Tonge gebracht. Omdat hun familie ver weg woonde, regelde het gemeentebestuur de begrafenis. Timmerman De Looze zorgde voor de kisten.

Helaas ging er bij het bergen van het schip ook het een en ander niet goed: een drietal mannen uit het dorp hielp mee, maar stak ook dingen in eigen zak. Het kwam tot een rechtszaak, waarbij flinke straffen werden uitgedeeld.



Burgemeester Anemaet (steen 42)


In oktober 1891 werd Simon Eland Anemaet begraven op het kerkhof waartoe zijn grootvader Pieter Anemaet het initiatief had genomen. Simon was van 1850 tot aan zijn overlijden burgemeester van Oude-Tonge geweest, als opvolger van zijn vader Cornelis. Bijna de hele negentiende eeuw stond dus een Anemaet aan het hoofd van de gemeente.

Het graf van Anemaet werd een aantal jaren opgesierd door rozenstruiken, geplant op kosten van zijn weduwe. De gemeente had de grafsteen betaald. De rozenstruiken verdwenen toen mevrouw Anemaet-Willems niet meer betaalde voor het onderhoud. Zij was weggegaan uit het dorp, evenals haar enige dochter. Er was ook nog een zoon, Levinus, maar dat was meer een type van twaalf ambachten en dertien ongelukken. Een maand voor het overlijden van zijn vader vertrok hij naar Amerika en liet nooit meer iets van zich horen. Simon had zijn zoon nog wel naar de boot gebracht, maar bij die gelegenheid een longontsteking opgelopen die hem fataal werd. Anemaet was waarschijnlijk een huiselijke man, die voor zijn kleindochters een poppenhuis maakte (nu nog te zien in het Streekmuseum te Sommelsdijk)


Familie Kosten (steen 34, 52)

In 1880 kwam Leendert Kosten vanuit Serooskerke naar Oude-Tonge om een handel in manufacturen te beginnen. De handel dreef hij vanuit zijn huis aan de Molendijk, maar hij ging ook met de honden- of ezelkar langs de boeren in de polders. Vier generaties Kosten speelden met hun kleding- en meubelzaken een belangrijke rol in het winkelbestand van Oude-Tonge.








Pieter van Schelven (steen 57)

Pieter van Schelven, telg uit een molenaarsfamilie, geboren in Krimpen a/d IJssel, kocht in 1889 de molen aan de Oude-Tongse Molendijk. Hij legde de basis voor de nog steeds bestaande graanhandel Van Schelven.

familie Van Schelven-Schipper in 1898







Pieter van Schelven en Diderika Schipper met hun oudste zes kinderen (en een onbekende vrouw). De kinderen zijn Cornelis (1890), Maaike (1891), Dirk (1893), Willem Martinus (1894), Martijntje Cornelia (1897) en Arie (1898), op schoot bij zijn moeder. Er zouden nog 5 kinderen volgen